MALA ŠOLA PODJETNIŠTVA | BIZNIS AKADEMIJA | Grafično oblikovanje | Oblikovanje blagovne znamke | Mentoriranje | Podpora – E-pošta: marjana@podstresjeidej.eu | Telefon: +386 (0) 41 530 637

CANVAS – poslovni model

Canvas oz. po slovensko platno je brez pomena, če je prazno. Lahko pa na njem nekaj ustvarimo in ga obesimo na primerno mesto. Tam kjer želimo, da ga ljudje opazijo, kajti ta umetnina definira naš slog in nenazadnje nas same. Pri canvasu poslovnega modela ni nič drugače.

»OBSTAJA NAČIN KAKO NAPRAVITI BOLJE – NAJDI GA!«

THOMAS EDISON

Canvas

Definicija pravi, da je canvas vizualno orodje, ki je na prvi pogled podoben tabeli ali kot pravi dobeseden prevod platnu, na katerem predstavimo vse bistvene sestavine poslovnega modela (Osterwalder in Pigneur 2010).

S pomočjo canvasa lahko dejansko vidimo medsebojne povezave in soodvisnosti organizacije. Opisuje način kako podjetje ustvarja in prinaša vrednost za kupce in jo zajema za nas. Gradniki na levi strani canvasa predstavljajo razmerja do dobaviteljev, medtem ko gradniki na desni razmerja do kupcev. Osnovni in centralni je ponudba vrednosti.

Vrednost, ki jo ponujate boste najlažje opredelili, če veste kaj je problem. Vendar ni nujno, da ponudba vrednosti izhaja vedno iz problema. Lahko prepoznate tudi potrebe, ki so skupne določeni skupini ljudi. Pomembno je, da se vaša predstava o vaši vrednosti, čim bolj usklajena s predstavo o tej vrednosti med vašimi kupci. Za koga oziroma komu pa dejansko ustvarjamo vrednost? Kdo so naši kupci, stranke in uporabniki? Več o tem naslednjič.

Razkosajte slona na manjše dele in se jih lotite posamezno, korak po koraku.

Dobra Teta