Navodila 

Mentorstvo – izobraževanje

Igra spodbuja aktivno tako, da lahko teoretično znanje testiramo, kar povečuje razumevanje in pripravljenost na resnične izziveŠe posebej je to koristno pri delu s strankami, ki potrebujejo strukturo in smernice za razvoj svojega podjetja.

Vrstni red barvnih sklopov JE POMEMBEN!

Komplet kart Podstrešje idej:
Prej vami je komplet kart s praktičnimi vprašanji. Vprašanja se navezujejo na različne sklope poslovnega modeliranja in se med seboj ločijo po barvah.

Začnite z najpomembnejšim sklopom – segmenti kupcev (modra barva). Nato nadaljujte z dodano vrednostjo, distribucijskimi kanali, odnosi s kupci, viri prihodkov, ključnimi viri, ključnimi aktivnostmi, ključnimi partnerji in stroškovno strukturo.

Za lažji potek so segmenti oštevilčeni tudi v levem kotu kartice.

Kartica z izzivom

Vsak sklop poleg kartic z vprašanji vsebuje tudi kartico z izzivom. Kartica ima enako funkcijo kot vprašanje, le da vas bo izziv potisnil malce izven okvirjev in spodbudil dodatno kreativo.

KAKO ZAČETI?

Pripravite platno: Pred začetkom priskrbite prazen plakat in nanj narišite poslovni model Canvas. Potrebovali boste tudi samolepilne listke, kamor boste zapisovali odgovore.

Kako izgleda platno – Canvas?
Predlogo najdeš TUKAJ.

VRSTNI RED

Začnite z najpomembnejšim sklopom – segmenti kupcev (modra barva). Nato nadaljujte z dodano vrednostjo, distribucijskimi kanali, odnosi s kupci, viri prihodkov, ključnimi viri, ključnimi aktivnostmi, stroškovno strukturo in ključnimi partnerji.

Za lažji potek so sklopi oštevilčeni tudi v levem kotu vsake kartice.

Vrstni red odgovarjanja:
1. Segmenti kupcev
2. Dodana vrednost
3. Odnosi s kupci
4. Distribucijski kanali
5. Viri prihodkov
6. Ključni viri
7. Ključne aktivnosti
8. Struktura stroškov
9. Ključni partnerji

Vrstni red znotraj barvnega sklopa NI pomemben!

POTEK IGRE

Razdelite karte in postavite časovno omejitev: Vsaka ekipe izbere eno karto z vprašanjem, povezano z enim od devetih sklopom poslovnega modela Canvas. Določite časovno omejitev za odgovarjanje na vsako vprašanje, na primer 2 minuti/kartico.

Razmislite in odgovorite: Ko mine časovna omejitev, se ustavi odgovarjanje na karte. Odgovore zapišite na samolepilne listke. Poigravajte se z idejami, eksperimentirajte, testirajte in reskirajte!

Platno poslovnega modela: Odgovore nalepi na plakat, kjer boste postopoma gradili celovit poslovni model Canvas.

… nadaljujte z naslednjim vprašanjem, dokler ne odgovorite na vse kartice.

CILJ IGRE

Poslovni model Canvas: Cilj igre je, da skupaj ustvarite model, ki pokaže, kako podjetje deluje in kako ga lahko izboljšajo. Tako se bodo mentoriranci oz. študentje lažje učili, razvijali nove ideje in izboljšali svoje poslovne načrte.

 

Navodila za
samostojne podjetnike

Navodila za teambuilding

Poslovni model
Canvas