Ponudba vrednosti

Ponudba brez vrednosti ne obstaja.

– Kakšno vrednost zagotavljamo kupcu?

– Kakšne težave in probleme poskušamo rešiti?

– Katere koristi ponujamo kupcu?

– Kakšno novost ali izboljšavo ponujamo segmentom kupcev?

Ponudba vrednosti je pravzaprav razlog za obstoj podjetja. Predstavlja skupek izdelkov ali storitev, ki pomenijo vrednost za določen segment kupcev. Vsak predlog vrednosti vsebuje ponudbo proizvodov ali storitev, ki skrbi za potrebe ali rešuje probleme, ki se pojavljajo na trgu. Drugače povedano: predlog predstavlja korist, ki jo podjetje ponuja kupcem. Koristi so lahko inovativne in predstavljajo novost, lahko pa so podobne že obstoječim ponudbam na trgu vendar z dodanimi aktivnostmi in kvalitetami (Osterwalder in Pigneur 2010).

Ponudba vrednosti je lahko kvantitativna (npr. cena, hitrost storitve) ali kvalitativna (npr. dizajn, izkušnje s strankami) (Osterwalder in Pigneur 2010, 23).

Primeri vrednosti za kupca (Osterwalder in Pigneur 2010, 23–25):

  • NOVOST ponuja korist za povsem nov niz potreb, ki jih kupci pred tem niso zaznali, ker ni obstajala podobna ponudba. Primer: razvoj pametnega telefona z zaslonom na dotik.
  • IZBOLJŠANJE UČINKOVITOSTI izdelkov je pogost način ustvarjanja vrednosti. Primer: računalniki so v zadnjih letih postali hitrejši in imajo več prostora za shranjevanje podatkov na disku.
  • DIZAJN je pomembna, a tudi težko merljiva vrednost. Izdelek lahko izstopa zaradi vrhunskega oblikovanja. Primer: modna industrija.
  • NIZKA CENA je za cenovno občutljiv segment kupcev ključnega pomena pri izbiri med podobnimi ponudbami. Primer: nizkocenovni letalski prevozniki.
  • PRILAGAJANJE izdelkov ali storitev posebnim potrebam posameznim odjemalcev.
  • UPORABNOST pomeni ustvarjanje stvari, ki so primernejše ali preprostejše za uporabo. Primer: vse na enem mestu.
  • DOSTOPNOST izdelka ali storitve je lahko posledica inovacij ali novih tehnologij. Primer: podjetje NetJets je razvilo koncept, v okviru katerega ima več posameznikov ali podjetij v lasti eno letalo.
  • BLAGOVNA ZNAMKA vzbudi vrednost v preprostem dejanju, s katero se kupec poistoveti ali pa ta prikazuje status kupca. Primer: ura znamke Rolex označuje bogastvo.
  • ZMANJŠANJE TVEGANJA vpliva na odločitev o nakupu – z večjim zaznanim tveganjem se možnost za nakup zmanjša. Primer: enoletni garancijski servis zmanjša tveganja po okvari ali popravilu.
  • ZNIŽANJE STROŠKOV je pomemben način ustvarjanja vrednosti. Primer: cenejši naročniški paket za fiksni internet ob souporabi naročniškega paketa za mobilno telefonijo.

Skoči na Segmentiranje kupcev in preveri prvo poglavje.