MALA ŠOLA PODJETNIŠTVA | BIZNIS AKADEMIJA | Grafično oblikovanje | Oblikovanje blagovne znamke | Mentoriranje | Podpora – E-pošta: marjana@podstresjeidej.eu | Telefon: +386 (0) 41 530 637

Svoboda pomeni delati napake.

Te dni mineva eno leto odkar smo v Coworkingu Kovačnica zaključili projekt PONI Gorenjska – Podjetno nad izzive. Polna pričakovanj in izzivov sem se pogumno odločila, podati se na podjetniško pot. Preden sem dejansko odprla podjetje, mi je nekdo v dobri veri rekel:

»Marjana, ti si čist predobra za biznis.«

A.Š.

NAPAKE

ŠT.1 ➡ Takrat se nisem pretirano obremenjevala s to izjavo pa bi se morala, ker je imel še kako prav. Z zaključeno fakulteto, ki je mimogrede ogromno poudarka namenila ravno podjetništvu, sem bila prepričana, da vem v kaj se spuščam.

ŠT.2 ➡ Podjetništvo na fakulteti ni bilo del resničnega denarnega toka, papir kot vemo prenese marsikaj in postavljanje cen je bilo takrat enostavno. Z odprtjem podjetja pa se je začelo vse skupaj dogajati v resničnem svetu – Koliko je moje delo vredno? Kako se oceniti? Koliko se cenim – samo sebe? Izračun ‘toliko sem zmožna narediti v enem mesecu/toliko moram(želim) zaslužiti na mesec’ se je kmalu po tem, ko sem ga uvedla sesul sam vase.

ŠT.3➡ V Ljudje smo, po eni strani, zmožni veliko več, kot si sploh lahko predstavljamo. Po drugi strani pa ljudje nikakor nismo stroji, ki lahko oddelajo n-število ur na mesec na svoji 100% zmogljivosti. V otroštvu sta nas Tom in Jerry naučila, da vedno obstajata dva glasova. Dobri in zli angel se usedeta vsak na svojo stran, tako kot se občutki usedejo v naše misli. Katerega sta poslušala?

Skozi napake se učimo in to vedenje je enako vsem na svetu. Namerno sem štela napake, ki pa še zdaleč niso vse. Strah ali skrb pred delanjem napak v človeku vzbudi občutek krivde in takrat otrpnemo.

Bistvo vsega je, da se se nam ni potrebno znebiti strahu pred delanjem napak, ampak se počutiti svobodno narediti napako. Moramo imeti slabo in dobro stran, da slaba uravnoteži in se nam pomaga zavedati dobre. Kot da obstaja pozitivno brez negativnega, jing brez janga. Kolikor sem slaba, sem tudi dobra.

In takrat se počutimo svobodne. In svodoba v bistvu pomeni svobodno delati napake. Potem ko ne obtožujemo samega sebe se lahko končno naučimo, da je šlo za resnično napako. Z novim zavedanjem tega preprosto ne ponovimo. Ali pa vsaj redkeje.