MALA ŠOLA PODJETNIŠTVA | BIZNIS AKADEMIJA | Grafično oblikovanje | Oblikovanje blagovne znamke | Mentoriranje | Podpora – E-pošta: marjana@podstresjeidej.eu | Telefon: +386 (0) 41 530 637

Zaljubi se v svoj posel

Vsak, ki se je podal na podjetniško pot, se je verjetno srečal z nasvetom »ne zaljubi se v svojo poslovno idejo.« Vsi smo že kdaj bili zaljubljeni in poznamo občutke, ki nas zaslepijo. Takrat smo poslušali srce in smo mu sledili, intuitivno.

Ne zaljubi se v svojo poslovno idejo.

Mit ali resnica?

Dobronamerni nasveti

Z nasvetom v glavi sem se lotila svojega poslovnega načrta. S težavo sem se pisanja lotila objektivno, s čustveno distanco. Poslušala sem uspešne zgodbe ljudi, ki jim je v poslovnem svetu že uspelo. Vsak je z nasveti želel le najboljše in v poplavi glasov okoli sebe kmalu pozabiš poslušati najpomembnejši glas. Svoj glas, ki pravi: »Zaljubi se v svoj posel.« Ljubi kar delaš, takrat boš to počel srčno in boš v tem užival.

Pri majhnih podjetjih, predvsem pri ustvarjalnih dejavnostih, se mi zdi ključno, da pri načrtovanju izhajamo iz nas samih. Poslovni načrt je temelj vašega podjetja in podjetje so ljudje. Poslovnega načrta sem se tako lotila ponovno. Poslušala sem svoj glas. Zaljubila sem se v ideje na svojem podstrešju. Ustvarila sem načrt, ki bo rastle z menoj in jaz bom rastla s svojim podjetjem.

Ko smo zaljubljeni, prevzamemo tveganje, da pademo. Tvegamo in dopuščamo možnost, da stvari uidejo izpod nadzora. In tudi če pademo, se poberemo. A takrat se zgodi tudi ključen preskok v rasti. Bogatejši smo za novo izkušnjo in nova znanja.

In kako je v podjetju to drugače? Nenehno se srečujemo s tveganji. Na nas je, kako jih bomo obvladali. Zakaj se torej ne bi zaljubili v svoj posel ter verjeli vanj.

In če ne uspe? Vedno obstaja možnost, da se zaljubite ponovno.

M.H.

Ko najdemo strast do tega, kar počnemo se odprejo neskončne možnosti za rast in razvoj. Vsak dan postane priložnost za učenje, ter vsak izziv postane priložnost za premagovanje ovir. Ko delamo z ljubeznijo in strastjo, se to pozna tudi navzven. Naša energija je nalezljiva in tako lahko vplivamo na boljše delovno okolje in skupnost.

Marjana Hafner, SEO Podstrešje idej